Suburban Garden with Recreational Area

Marzeniem właścicieli działki – o powierzchni około 1000 m2 – jest stworzenie przestrzeni do wypoczynku oraz zabawy. Na działce mają się znaleźć drzewa i krzewy owocowe, aby smakować owoce z własnego ogrodu oraz miejsce na uprawę warzyw. Przestrzeń ma by również przyjazna zwierzętom. Ogród wypełniać mają – tworząc ciekawe zestawienie kolorystyczne na rabatach – rośliny iglaste i liściaste.

Projekt spełniający oczekiwania właścicieli przygotowała Beata Puła.

Koncepcja ogrodu została oparta na swobodnych liniach, nadających założeniu naturalistyczny charakter, współgrających z otoczeniem działki.

Całość założenia podzielono na strefy funkcjonalne.

Przed tarasem barwne rabaty o nieregularnym kształcie, wydzielają strefę wypoczynkową.

Krzewy o bordowym ulistnieniu, takie jak perukowiec z oryginalnymi kwiatostanami oraz łatwe w uprawie berberysy, będą stanowić silny i ciekawy akcent kolorystyczny w ogrodzie. Na rabatach pojawia się także niska, zimozielona odmiana jodły balsamicznej, awena wieczniezielona, której kwiatostany dodadzą lekkości kompozycji, zakwitający w czerwcu dzwonek brzoskwiniolistny czy  pionowe akcenty – zimozielone żywotniki o stożkowym pokroju.

Ograniczona nasadzeniami przestrzeń ogrodu właściwego, to strefa wypoczynku aktywnego – miejsce gier i zabaw. We wnętrzu dominuje soliter ogrodowy – odmiana brzozy o bordowych liściach, która zapewni cień podczas upalnych, letnich dni.

Przy południowej granicy, w otoczeniu rabat z nasadzeniami ozdobnymi, zlokalizowano altanę – miejsce spotkań i wspólnych posiłków. Prowadzi do niej ścieżka z porozsuwanych płyt betonowych.

W południowo – wschodniej części ogrodu, nasadzenia wydzielają strefę dla najmłodszych z kącikiem smakosza – rabatę z krzewami owocowymi.

Za domkiem zaprojektowano strefę użytkową – ogród warzywny. Wydzielają go  niskie, zimozielone ściany – żywopłot z bukszpanu. Na przepuszczalnej nawierzchni ze żwiru zaproponowano wzniesione rabaty, w których właściciele będą mogli uprawić zioła, warzywa bądź owoce.

Do wiaty na samochody prowadzi podjazd z nawierzchni przepuszczalnej – żwiru. W tej części ogrodu zaprojektowano także pomieszczenie na narzędzia.

Całość aranżacji pozwala na wykorzystanie przestrzeni do aktywnej rekreacji oraz wypoczynku. W sezonie letnim, kiedy ogród będzie najczęściej użytkowany, przyjemnością będzie smakowanie owoców prosto z krzewów.